Surajit

Muziektherapie

Muziektherapie
    Wat is Muziektherapie


Music Therapy  maakt onderdeel uit  van de  Ayurveda , welke wordt uiteengezet in het Ayurvedische boek deel "raga chiketsa". Muziektherapie is een holistische wetenschap en bevordert een gelukkige en gezonde levensstijl.

De muziektherapie is een deel van de Indiase cultuur. Binnen de Veda’s neemt de muziek een belangrijke plaats in. De 'Samveda' zit vol muziek.

De doshas Vata, Pitta en Kapha kunnen daadwerkelijk worden gebalanceerd door muziektherapie. De Dosha’s binnen de Ayurveda vertegenwoordigen de verschillende gemoedstypen van individuen, welke eveneens gekoppeld zijn aan de globale bijbehorende lichamelijke sterkte en zwakte tendensen. 

Binnen de traditionele Indiase Klassieke muziek kennen wij grote componisten die de helende krachten van de muziek hebben verspreid. De legende gaat dat klassieke muziek maestro Thyagaraja een dode persoon weer tot leven wekte met zijn compositie.

Muziek is een universele taal. Het is een medium voor communicatie. Het beïnvloedt alle niveaus van het menselijke bestaan. Muziek therapie heeft een helende werking op lichaam en geest en geeft je een aangename ervaring. De helende kracht van muziek zit voornamelijk in de resonantie invloed van de raga’s ((Indiase muziekstukken bestaande uit specifieke samenstelling van noten) op de lichaamscellen en de quantum fysische energielagen voorbij het celniveau. Het is de energie kwaliteit van een specifieke raga, waarvan de noten samenstelling op een bepaalde manier herhaaldelijk wordt gespeeld die er voor zorgen dat de klank trillingen een positieve wijziging teweegbrengen in het celbewustzijn, waardoor heling kan ontstaan. Negatieve trillingen worden gezuiverd

Quantum fysisch gezien ligt aan de gehele schepping, het bewustzijn ten grondslag. Muziektrillingen beïnvloeden het bewustzijn van een lager naar een hoog niveau, daardoor kunnen muziekklanken ook het gemoed (negatief) positief beïnvloeden.

Ook de moderne wetenschap en de geneeskunde hebben de helende werking van muziek herontdekt.. De muziek therapie wordt nu toegepast als behandeling voor specifieke lichamelijke en geestelijke aandoeningen. Verder wordt muziektherapie als revalidatie behandeling ingezet en als ondersteuning bij het speciaal onderwijs. In het westen is de muziektherapie ook een erkend en een effectieve behandeling gebleken.

In het Raga researchcentrum in India is veel onderzoek gedaan naar de specifieke werking van raga’s op 42 verschillende geestelijke en lichamelijke aandoeningen, dit met behulp muzikanten, artsen en psychiaters. Uit onderzoek is gebleken dat de raga’s een positieve invloed hebben op het totale hormoonstelsel, met name ook de hypofyse, welke alle hormoonklieren regelen en balanceren in het menselijk lichaam.

Voorbeelden van aandoeningen die zijn onderzocht zijn:  slapeloosheid, hoge en lage bloeddruk schizofrenie en epilepsie, hoofdpijnklachten met verschillende oorzaken, indigestie en andere buik- en spijsverteringsklachten, orgaanherstel van bijvoorbeeld lever, depressie, pijnbestrijding en diverse infectieziekten.


 

 

print